Over FerroForcia

FerroForcia is een nieuw merk ontstaan uit een grote passie voor Defenders, kamperen en outdoor life. Met daarbij als achtergrond brede kennis vanuit een cnc machinefabriek. FerroForcia is namelijk onderdeel van Van Haandel Metaal. Als eerste FerroForcia product is een scharnierenset ontworpen voor Defender zij-deuren.

Hieronder doet Dennis van Haandel, directeur bij Van Haandel Metaal en initiatiefnemer van FerroForcia zijn verhaal.

Passie voor Defenders

‘’Vanaf het eerste moment dat ik in een Defender reed ben ik verliefd op zo’n auto. Ik had net mijn rijbewijs en mijn oom had een Defender 110 waar ik eens in mocht rijden. Met diezelfde Defender ben ik een jaar later met vrienden naar Slovenië gereden voor een vakantie. Tentjes achterin, 4 man in die auto en dan kilometers maken. Weinig comfort, geen airco, maar arko (alle ramen kunnen open). Het is helemaal geen luxe auto, Spartaans zou ik zelfs zeggen. Het is lomp en groot, maar dat geeft ook de charme.

Overal waar je komt krijg je écht leuke reacties. Iedereen die de Defender zag, was enthousiast. Toen we op de camping aankwamen was het meteen gezellig. Zo’n Defender trekt de aandacht. Iedereen kwam meteen even kijken. ‘Wat een leuke auto heb je bij je! Rij je er vaak in rond? Wat doe je ermee? Je hebt meteen sfeer. Het is een heus gespreksonderwerp. Er zijn maar weinig auto’s waarmee je dat zo hebt. Wat ik merk met de Defender is dat iedereen echt oprecht enthousiast is.

Defender 110

De aantrekkingskracht bleek zo sterk dat ik in de zomer van 2018 mijn eigen Defender heb gekocht. Een Defender 110, 300 TDI, 5-deurs met 9 zitplaatsen. En wederom dankzij mijn oom ben ik toen ook lid geworden van de Land Rover Club Holland, LRCH. Lekker in de modder rijden, kerstritje maken, door het land toeren, tegelijk met vele andere Defenders.

Alleen dan komt het pas. Onderhoud is het sleutelwoord. Zóveel onderdelen aan die auto die slecht zijn en kapot gaan. Daardoor ging ik er al snel mee naar een garage, Barten4x4 in Veghel. Begonnen met de meest noodzakelijke reparaties, afhankelijk van wat ik kon betalen. Na een tijd waren de deurscharnieren aan de beurt. De deuren sloten niet goed meer en vielen er nog net niet af. Iedere keer wanneer de auto in de garage was geweest liepen de bruine roeststrepen over de auto. De originele scharnieren werden netjes geolied, maar het was geen gezicht.

Ontwikkelingscase

Toen ontstond het idee om de zijdeur scharnieren eens in eigen huis, bij Van Haandel Metaal, te laten maken. Ik vond het een mooi project om in te zetten als ontwikkelingscase voor medewerkers. Voor het leren van CAD tekenen en CAM programmeren met behulp van softwarepakketten. Zo gezegd, zo gedaan. Een medewerker heeft de scharnieren opgetekend en een andere heeft ze vervolgens geprogrammeerd en daadwerkelijk gemaakt.

Ontstaan FerroForcia

Hierdoor ontstond langzaam maar zeker het merk FerroForcia. Er kwamen meerdere productideeën, zoals het achterdeurscharnier. We bedachten een merknaam en hebben een logo laten ontwerpen voor herkenbaarheid. Het logo prijkt inmiddels groot op mijn oranje-gele Defender, waarop ook het eerste zijdeur scharnierenset is getest. Deze set is met behulp van Barten4x4 op mijn Defender gemonteerd. Vervolgens heb ik de scharnieren uitvoerig getest en hebben we nog enkele kleine verbeteringen in het ontwerp doorgevoerd. Inmiddels zijn ze gereed om andere Defenders ermee op te knappen.”

Lente

Zomer

Herfst

Winter